vineri, 24 mai 2013

"Volohii" din Ucraina


Gazeta de Maramures a facut o descoperire extraordinara. La doar 200 km de Sighet, exista 1.600 de oameni care vorbesc o limba asemanatoare limbii romane din Evul Mediu. Li se spune “volohi”. Prin anii ’90, au aflat ca, nu foarte departe de ei, existam noi, alti oameni care vorbesc aceeasi limba. Aceasta, datorita unui barbat intors din armata, care le-a dat volohilor un radio cu tranzistori, fixat pe Radio Bucuresti. 

S-au refugiat toti la marginea padurii, langa satul ucrainean Poroscovo. Nu stie nimeni cum au ajuns ei acolo, nici macar batranii, asa ca nu stiu nici cine sunt. Ucrainenii ii numesc “tigani albi” si profita de ignoranta lor pentru a le pune in carca orice nelegiuire doresc. Daca ii intrebi, volohii din Poroscovo raspund ca sunt romani, pentru ca, pe cand mergeau cu totii la munca in Kazahstan, pana la destramarea URSS, au aflat ca exista un popor intreg care vorbeste ca ei. Dar pana acum, nu a reusit nici unul sa treaca granita, macar pana in Maramures si inapoi, pentru a le spune celorlalti daca este adevarat ce se spune: ca exista o tara intreaga a romanilor. Mai mult, ei nu au stiut nici macar de celelalte comunitati de romani din dreapta Tisei sau din alte parti ale Ucrainei.

Prizonierii altei lumi

Volohii nu numai ca vorbesc o romana de Ev Mediu, dar si traiesc ca in acele vremuri. Nestiutori de carte, intr-o saracie crunta, cu foarte multi copii si cu o speranta de viata foarte mica. Dupa cum au descoperit si jurnalistii maramureseni, in comunitatea volohilor exista un singur batran, pentru ca restul au murit, din cauza conditiilor extreme de trai si a bolilor. In casele de pamant traiesc chiar si 30 de suflete, astfel ca observatia Gazetei de Maramures este justa: cel mai probabil, comunitatea din Poroscovo detine recordul absolut la natalitate. Pana la lasarea serii, pe ulitele noroioase, nu vezi nici un barbat. Toti sunt la padure. Mai-marele lor e “Laci Biraul”, care spune ca, din tata-n fiu, familia lui s-a declarat ca fiind una de romani. Dar pana acum nu a vazut niciodata un roman, o harta a tarii noastre, nu a auzit de Bucuresti si nici de Ceausescu. In principiu, e la fel ca restul volohilor, care stiu ca sunt romani si asta le este de ajuns. “Nu stim cum am ajuns in zona. Nu stiu nici batranii cum au ajuns aici. Ai nostri batrani ziceau doar ca suntem romani”, a spus Laci Biraul. Cum nu au biserica si scoala in limba romana, el spune ca toti copiii invata romana din familie. Laci Biraul zice ca fiica lui ar fi interesata sa invete carte, eventual in Romania. Pentru moment, insa, asteapta sa nasca. Nici macar la recensamantul din 2001, oamenii din Poroscovo nu au fost inregistrati drept romani. Ei spun ca le-au zis “domnilor cu recensamantul” ca sunt romani, dar, cum nu stiu carte, ei au scris ce-au vrut. O alta dovada ca cei din Poroscovo sunt romani din instinct sunt obiceiurile lor. De Craciun, canta si ei niste colinde vechi, pe care nu-si mai amintesc de unde le stiu. La nunti, canta din acordeon. Numele sunt tot de-ale noastre: toti sunt Ion, Vasile, Ileana, Iancu. Numele de familie e Volosin, de la valah.

Tapul ispasitor al ucrainenilor

Aceasta comunitate nestiutoare si nestiuta de nimeni pana acum este, la nevoie, tapul ispasitor al ucrainenilor. Refuzand sa le spuna romani, ucrainenii spun ca volohii sau tiganii albi fura lemn, ii agreseaza pe padurari sau sunt niste oameni foarte corupti. Romanii, insa, spun ca multi din ei au ajuns la inchisoare, dupa ce au fost pusi sa citeasca documente pe care nu stiau sa le citeasca, dar in care recunosteau ca au comis diverse nelegiuiri. Uneori, fac aceste marturisiri  in schimbul unei bucati de ciocolata, unui pachet de cafea sau al altor alimente de lux pentru ei. “Mi-i greu, ca al meu sange da inapoi. Cade inapoi si ma doare cand altii isi bat joc de el”, se plange Laci Biraul. Cei care i-au descoperit pe acesti romani uitati de toti invoca niste documente istorice, conform carora prin 1364, in zona Munkacevo, au fost adusi mai multi militari volohi. Tot pe atunci, in zona Poroscovo, s-ar fi infiintat sapte puncte de graniceri, unde lucrau tot volohi. Conform unui alt scenariu, romanii de la baza Carpatilor Padurosi ar fi urmasi ai ciobanilor volohi veniti in zona. Ucrainenii, insa, au alte teorii. Recent, un ziar ucrainean a spus ca volohii nu sunt romani, pentru ca asa a decretat o delegatie, care a facut o expeditie stiintifica in zona. Asa ca, spun ei, comunitatea din Poroscovo este una bizara, vorbitoare a unui dialect romanesc complicat, care traiesc ca niste tigani. Pana una-alta, romanii, ignorati de neamul din care se trag si de neamul in care traiesc, sunt folositori cand e vorba de inchiderea multor dosare de furt si alte infractiuni de acest gen.

miercuri, 22 mai 2013

Fiţi atenţi la diversiuni!...

Boala unor lideri, fie ei de partid, fie de alte grupări sociale, este egoismul... Şi cu cât e mai sus  poziţia unui asemenea lider, cu atât mai mare este egoismul şi ambiţia, afirmă, pe bună dreptate, dna Maria Popescu. La fel, şi invidia şi făţărnicia, nemaivorbind de minciună, ce se află în vârful piramidei – am adăuga noi.
 
Am primit prin poșta electronică de la un prieten de-al meu niște “documente” noi-vechi…, care discrediteză unele personalități ale vieții cultural și social-politice ale meleagului nostru. Noi, fiindcă le-am primit acum, dar vechi, de aceea că ne sunt cunoscute de ani de zile, de pe când începuse campania de discreditare a membrilor primului Parlament, mai ales a scriitorilor.  De această dată (ultima oară au fost expediate de Ilie Bratu și Florin Cârlan anul trecut) documentele cu pricina au fost preluate de pe blogul lui Victor Roncea. Nu știu, dacă prietenul meu a mai trimis cuiva această scrisoare, dar la început mă întreabă pe mine ori sieși pune întrebarea:  Adevăr sau diversiune –informați​e preluată prin "intermedi​ari" de pe blogul lui Victor Roncea? 
     După părerea mea, a început un nou atac asupra unor figuri-cheie din politica națională din România Mică. Gândiți-vă: haosul din organele de conducere a RM - provocat; atac asupra unicului partid de dreapta din Parlament... Scopul? E clar- stoparea procesului de integrare în Europa și schimbarea vectorului politic- aderarea la uniunea euro-asiatică (Neo-URSS). Pentru aceasta trebuie dușmanii noștri merg la lupta decisivă, folosind toate metodele și mijloacele, inclusiv discreditarea și umilința, minciuna...,dar le cunoașteți bine și D-voastră. Dușmanii se pregătesc de alegeri anticipate și le este frică de personalităţi ca N. Dabija, I. Hadârcă, M.Ghimpu, D. Chirtoacă, V. Pavlicenco, An. Petrencu și alţi, ale căror nume sunt invocate în “operele” primite.
      Această campanie nu a început acum, zilele acestea. Dacă citiți cu atenție, observați, că sunt articole vechi, de pe timpul lui Iu... și ceva mai târzior. Noi le cunoaștem.               Am scris într-un articol recent, că se începe o nouă etapă a înlăturării persoanelor ce merită toată stima și onoarea pentru faptele lor demne în lupta pentru eliberarea națională și mișcarea unionistă. Îmi pare nespus de rău că în atacul asupra acestor personalități sunt implicați acei, care ar fi de dorit să-i susțină, ca I. Bratu, Fl.Cârlan, V. Roncea ș.a. Care este interesul lor? De ce nu recurg la discuții directe cu persoanele pe care le ponegresc prin publicarea unor DOCUMENTE fabricate, poate de însăși KGB..., că noi știm: KGB-ul la așa ceva se pricepe de minune. Mâine poate să prezinte în mass media și vreo rugăciune de-a poetului Grigore Vieru ori a lui Valeriu Gafencu (fie-le țărâna ușoară) închinată lui Lenin... O s-o credeți și pe asta?!
     Trebuie să fim atenți. Omul se judecă după fapte... Da, au fost membri ai partidului comunist și multe dintre persoanele pe care eu i-am numit mai sus și pe care azi îi onorez. Au fost comuniști de nevoie, dar care au contribuit mult la distrugerea partidului. Vreau cu această ocazie să numesc unul, care merită maxima stimă și preţuire a tuturor românilor: poetul Gheorghe Cutasevici. (Pentru a vă edifica asupra acestui nume, asupra acestei personalităţi, citiți, vă rog, cartea PATRIA ETERNĂ, de Gh.Cutasevici. Chişinău, Ed. LABIRINT, 2008).
      Pentru volumul HORA LUMINII în anul 1980 a fost concediat brutal din serviciu (lucra redactor la o editură din capitala basarabeană) și lăsat pe drumuri, exclus din partid și din Uniunea Jurnaliștilor, interzicându-i-se de a mai publica sau edita... Vă dau exemplu doar o poezie - "Iată Patria, etern cuvânt", ce conține, în acrostih, inițialele titlurilor celorlalte poezii din poem, formând pe verticală cuvântul ROMÂNIA. Mă simt dator să v-o aduc la cunoștință:
Ram vânjos cu frunza verde-n cânt
Om cu dorul sevă din pământ
Muncă, fericire și avânt
Â(Î)nfrățire-n faptă și în gând
Naștere din tot ce e mai sfânt
Imn de măreție răsunând
Asta-i Patria, etern cuvânt.
      Desigur, pot fi citate şi alte exemple, atât din spaţiul basarabean, cât şi din cel general-românesc.  Dar noi îi cântărim pe toți la fel... îi punem pe același cântar?!...Ori credeți, că e mai bine să ne bârfim unii pe alții, în loc să ne unim și să înfăptuim Unirea?!...
          Cei care difuzează documente suspecte, de genul celor amintite mai sus provoacă ura și dezbinarea. Dacă primeam o așa scrisoare de la un dușman al meu, apoi nu mă întristam așa de tare, dar când primesc de la prieten și frate de idei… e trist al naibii! Te face să nu mai crezi în nimeni… Asta și așteaptă “binevoitorii” noștri.
      Ce să mai zic? Au distrus AIE, au distrus Guvernul și Parlamentul...S-au apucat de elita societății, oamenii de creație... Și noi nicidecum nu putem alege un Rege filosof, care să ne unească în sfârșit, că mâine-poimâine chiar, că ne va veni sfârșitul Neamului.
 Rușine bârfitorilor! 
                                  Iacob Cazacu - Istrati